Испания ще произвежда водород от слънчева енергия

Испанската енергийна компания Iberdrola планира да изгради соларен парк с мощност 100 MW, хранилище и станция за производство на водород в Пуертолано, централна Испания. Проектът е на стойност 150 милиона евро и се очаква да бъде въведен в действие през следващата година.

Проектът на Iberdrola и най-големият доставчик на торове в Испания Fertiberia засега е най-голямата в Европа водородна станция, която ще се захранва от чиста енергия. Търговската му дейност по план трябва да започне през 2021 година.

Испанският енергиен гигант ще наблюдава производството на зелен водород от 100% възобновяеми източници. Решението ще се състои от 100 MW слънчева фотоволтаична станция, 20 MWh литиево-йонна батерия и 20 MW система за производство на водород чрез електролиза.

Зеленият водород ще се използва в завода за амонячни продукти Fertiberia в Пуертолано, който е с производствен капацитет от над 200 000 тона годишно. Fertiberia ще модернизира и модифицира завода, така че да може да произвежда зелен водород и да произвежда екологичен тор.

Доставчикът на торове ще намали потреблението на природен газ с повече от 10%. Това ще е първата европейска компания в сектора, която разработва мащабно производство на зелен амоняк.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*