Сгъваем соларен паркинг-навес зарежда електромобилите отдолу

Първи соларен сгъваем навес за паркинги, разработен по програмата Horizon, беше инсталиран над паркинг в Швейцария. Производственият му капацитет е 420 кВт, като покривът е с площ от 4000 квадратни метра. Той покрива 152 паркоместа при лифтовата станция Якобсбад-Кронберг в Апенцелерланд. Соларният навес е изграден за 13 месеца, но едва след 2,5 години планиране на системата.

Соларният парко-навес е дело на местна фирма на име DHP Technology. Покривът генерира енергия за консумация на място, включително за станциите за зареждане на електрически превозни средства (EV) на самия паркинг.

PV системата разполага с моно- и поликристални слънчеви клетки и ламинат без стъкло. „Сгъваемият покрив е лек, защото използваме технология за слънчеви модули без стъкло“, заяви представител на DHP. „Инсталацията е проста и се основава на подхода “включваш и работи“.

Говорителят на производителя посочи, че цената на продукта е около 2400 евро на киловат инсталиран капацитет. Насочен главно към собствениците и операторите на паркинги, които могат да добавят производствен капацитет в застроените зони, покривът може да бъде инсталиран и на места като пречиствателни станции и логистични бази.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*