Образователен център в Дагестан се захранва от вятърна турбина и слънчеви панели на покрива

Разположен в руското село Хрюг в южен Дагестан, образователният център „Люминари“ е приветливо място за учение в малък град с едва 2000 жители. Идеята за интерактивен творчески център се родила благодарение на местна благотворителна фондация, която доставила компютри за учениците в селото с цел да приведе района в съответствие с националните стандарти за комуникация в Интернет.

Центърът е отворен от средата на 2018 г. и е безплатен за деца на възраст между 10 и 17 години. До 2020 г. в центъра редовно са се обучавали около 120 деца, половината от Хрюг, а останалите – от съседни села.

Един от най-завладяващите аспекти на “Люминари“ е неговата архитектура, която се различава драстично от всичко друго в непосредствена близост. Повечето от децата, които често посещават центъра, никога не са били извън своите села, нито са виждали нещо извън общата архитектура на собствения си квартал. “Люминари“ им дава шанс да видят мозайки от различни стилове и епохи, както и комбинация от традиционната архитектура на района в съчетание със съвременни елементи от черен метал и стъкло.

Образователният център е разположен в 2 500 квадратни метра площ насред ябълкова градина и включва лекционна зала, проектирана с панорамни стъклени стени, и външен амфитеатър за обучение на чист въздух при благоприятно време. Вътре има широк спектър от образователни пространства, включително обсерватория, зала за роботика и VR лаборатория, виртуален планетариум, кино, библиотека и художествена работилница. Спокоен, модерен интериор създава среда за обучение и творческо мислене.

Слънчевите панели на покрива, улавящи слънчевата светлина, помагат да има ток постоянно, въпреки честите прекъсвания на електрозахранването в региона. Нужни са 0,025 секунди, за да се задейства слънчевата батерия след прекъсване на толка. Голяма вятърна турбина в градината захранва водния фонтан и осигурява работен пример за любим проект, който се изпълнява заедно с учениците в образователния център – сглобяване на работеща вятърна турбина и слънчева електроцентрала в технологичната лаборатория на “Люминари“.

Снимки: Алексей Калабин за Archiproba Studios

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*