Бивш ЖП двор в Санкт Петербург се превръща в еко-квартал

Някогашният железопътен двор на Санкт Петербург в Товарно-Витебская ше се преобрази в нов, устойчив и екологичен квартал, богат на зеленина. Проектът за адаптивна повторна употреба ще съчетае историческите структури със съвременна архитектура, за да съживи района, като същевременно отдаде почит на историята на това място. В новия квартал ще има линейни паркове и озеленени булеварди, които ще следват протежението на някогашните железопътни коловози, а ще има и по-интимни дворчета и пешеходни пътеки, скътани между модерните сгради, обещава планът на терена.

Разположен в югоизточната част на „сивия пояс” на Санкт Петербург, новият квартал би трябвало да осигури дом за около 8 600 души. Площта от 30 хектара ще включва също така ресторанти, кафенета, места за отдих, улична търговия на дребно, фирми за услуги, спортни съоръжения, четири детски градини, едно основно и едно средно училище, както и подземни и надземни паркинги.

Архитектите са инвентаризирали съществуващите архитектурни конструкции и планират да използват много от историческите елементи – малки сгради, сини кранове, коловози и стълбове. Те ще се преобразят в дълги линейни обществени паркове, които ще се протягат по протежение на основните железопътни коловози от север на юг. Основният вход на квартала ще бъде разположен в северния край. Зоната със смесено предназначение ще има свой своеобразен център при новата метростанция „Боровая“, която ще се оформи като централна точка на квартала. В южната част на района ще има по-високи сгради, три от които ще създадат „ръб“, наречен „Триото“.

„Искаме да създадем активна и озеленена среда, в която да усетите историята на железницата и да живеете с хората около вас“, казва Патрик Мейерс, партньор в Orange Architects, която проектира квартала. „Район, който едновременно е плавно свързан с град Санкт Петербург.“

Рендери: Orange Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*