Глобалното затопляне ще вземе повече жертви от всички инфекциозни заболявания

До края на века броят на смъртните случаи, дължащи се на глобалното затопляне, ще е съизмерим с този на смъртните случаи, причинени от всички инфекциозни заболявания, взети заедно, пише в ново проучване, публикувано от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ. То сочи, че високите, неконтролирани нива на емисии на парникови газове ще увеличат глобалната смъртност до 73 смъртни случая на 100 000 души. Този брой “съперничи” на смъртните случаи, причинени от всички инфекциозни заболявания, включително ХИВ / СПИН, малария, туберкулоза, жълта треска и треска-денга.

Проучването е фокусирано върху глобалните данни за смъртността и температурите. Данните показват връзка между засиленото глобално затопляне и някои видове смъртни случаи. Например, проучването установява скок в броя на сърдечните удари по време на т. нар. топлинни вълни.

„Много възрастни хора умират поради косвените влияния на топлината,” обяснява Амир Джина, икономист с профил околна среда в Чикагския университет и съавтор на изследването. „Тва е зловещо подобно на начина, по който хората са уязвими към Covid – рискови хора са тези, които имат хрнонични заболявания. Ако имате сърдечни проблеми и бъдете засегнати от горещините, има риск да колабирате“.

Изследването също така сочи, че свързаните с глобалното затопляне рискове за здравето ще повлияят най-много на бедните общности в по-горещите региони на света. Страните в тропиците като Гана, Бангладеш, Судан и Пакистан вече страдат от „допълнителни” 200 смъртни случая на 100 000 души. За разлика от тях страни като Канада и Норвегия имат по-ниски нива на смърт поради по-ниски температури. Това означава, че по-богатите страни навярно ще изпитат по-малко ефекти от глобалното затопляне, въпреки че допринасят най-много за емисиите на парникови газове, пише в анализа.

1 коментар

  1. Стига глупости, глобалната липса на грижи към природата (сеч на дървета и незасаждането на нови), от там изчезването на водата, рушенето на почвата намаляването на био разнообразието ще са причина за смъртта на хиляди/милиони.

    Ама е лесно да приписваме вместо да добавим какво мислим и какво трябва да направим!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*