Времената на изолацията ще имат „незначителен“ ефект върху климата

Драматичният спад на парниковите газове и замърсителите на въздуха, наблюдаван по време на изолацията заради Covid-19, няма да окажат голямо влияние върху нашата затопляща се планета, казват учени. Новият им анализ предполага, че до 2030 г. глобалните температури ще са само с 0.01°C по-ниски от очакваните.

Авторите обаче подчертават, че естеството на възстановяването може значително да промени дългосрочните перспективи. Силният „зелен стимул“ може да попречи на света да прескочи границата от 1,5°С затопляне до средата на този век.

Предишни проучвания вече установиха, че са настъпили значителни промени в емисиите на парникови газове през периода на пълна блокада и изолация заради пандемията „коронавирус“. Тогава транспортните системи почти спряха работа в отговор на липсата на придвижващи се хора. Дневните глобални емисии на CO2 паднаха със 17% в пика на кризата.

Новото проучване се основава на тези констатации чрез използване на глобални данни за мобилността от Google и Apple.

Проф. Пиърс Форстер от Университета в Лийдс, ръководител на изследването, е работи с дъщеря си Хариет Фостър върху изследванията, когато нейните изпити били отменени. Заедно с други изследователи те изчислили как са се изменили нивата на 10 различни парникови газаа в периода между февруари и юни 2020 г. в 123 страни. Учените открили, че спадът е достигнал своето най-ниско ниво през април, като CO2, азотните окиси и други емисии са сладнали с 10-30% в световен мащаб, главно поради стихването на надземния транспорт.

Но анализът показва, че някои от намаленията на парниковите газове всъщност се „компенсират“ от пикове на други парникови газове. Това „балансиране“, съчетано с временния характер на пандемичните ограничения, означава, че въздействието върху затоплянето до 2030 г. едва ли ще се усети изобщо. „Въпреки че временните промени могат да донесат известна полза, трябва да намалим трайно CO2, за да постигнем реален спад на глобалното затопляне“, заяви проф. Пиърс Форстер. „CO2 дълго живее в атмосферата, така че нние трябва да намалим емисиите до нула за дълго време, ако искаме да започнем да „анулираме“ ефектите от натрупването на емисии в продължение на десетилетия.“

Хариет Форстър, която е съавтор на документа, казва, че макар последните открития да не радостни, налице е златна възможност правителствата да променят курса на развитие точно сега. „Действителният ефект от блокирането (на живота) върху изменението на климата е малък. Важното е да се признае, че ни се предоставя златна възможност за стимулиране на икономиката чрез инвестиции в зелените индустрии – и това може да доведе до огромна промяна за нашите бъдещ климат“, обясни тя.

Ако транспортът и енергетиката се екологизират, можем да реализираме едно „зелено“ възстановяване на икономиката на света. А това ще доведе до намаляване на използването на изкопаеми горива и ще ни даде 55% шанс да запазим глобалното затопляне в рамките на 1.5°С до средата на века.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*