Слънчева керемида с пасивно охлаждане работи по-добре

Изследователи от австралийския Западен университет в Сидни създадоха соларна керемида, включваща материал с променлива фаза (PCM) с функция за охлаждане. Те са направили устройството чрез прикрепване на 12,5 × 12,5 мм монокристални слънчеви клетки към керемида от хоросан, покрита с PCM.

При направата на керемидата устойчивият PCM материал е директно смесен д хоросана, за да подобри топлинната му маса, казват учените. PV клетките са залепени към горната повърхност и след това са защитени със стъклено покритие.

Оказва се , че PCM слънчевата керемида осигурява през зимата 4,1% повече мощност от PV керемида без охлаждащ агент. Тази стойност варира между 2,2% до 4,3% през лятото.

Учените също така са направили анализ, за да проверят дали увеличението на разходите, налагащо се от добавянето на PCM – оценено на около 1,2% – може да оправдае по-високата авансова инвестиция. Те открили, че възвръщаемостта на инвестицията за новоразработената слънчева керемида би била 5,7 години, в сравнение с шест години за конвенционалната PV керемида.

„За да се изгради стабилна BIPV система, следва да се проведе допълнително проучване за избора на най-добрия PCM материал и оптимизиране на съдържанието на PCM, размера на керемидите и дебелината им“, заключават учените. „Това ще намали допълнително разходите и ще увеличи максимално ефективността на соларните керемиди.“

Снимка: Западен Университет Сидни

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*