SUPERVERDE – модули за екологично градско озеленяване

В опит да внесе повече зеленина в градовете архитектурното студио Стефано Боери Архитети предложи SUPERVERDE – мащабируеми модулни блокове, предназначени за озеленяване на градските пространства. Описани като „модулна част от живата почва“, SUPERVERDE са замислени да бъдат инсталирани както в обществени, така и в частни градски райони с намерение да засилят връзката между хората и природата. Дизайнът би помогнал за увеличаване на биоразнообразието, намаляване на ефекта от градския топлинен остров и деминерализирането на почвите.

Стефано Боери и неговото студио станаха известни по света с дръзкия проект „Вертикална гора“. Идеята е за жилищни кули, покрити отвън с множество дървета. Зелените конструкции на Боери бързо станаха фаворит в бързо разрастващите се градове на Китай, а албанската столица Тирана му възложи да проектира бъдещото й развитие. В резултат на това градът скоро ще бъде опасан от градска гора с 3 милиона дървета.

За разлика от типичните за Боери проекти, концепцията SUPERVERDE се фокусира върху адаптивна, озеленена архитектура и се състои от проницаема и гъвкава повърхност, която може да бъде напасната според пространството. Тези модулни единици с „жива почва“ биха могли да поддържат цяло разнообразие от растителен живот и, като цяло, значително животинско биоразнообразие – доколкото е възможно в града.

Модулната концепция предлага два основни размера. Първият е малък, с площ от 9 до 20 квадратни метра, способен да съдържа до три високи дървета, 20 средни по големина храста и множество треви и трайни насаждения. Втората, изключително голяма версия варира от 60 до 100 квадратни метра и е в състояние да побере дузина дървета или 1600 средни по големина храсти и трева.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*