„Безпрецедентна“ загуба на лед, Гренландия чупи рекордите

Учените твърдят, че загубата на лед в Гренландия отново е надминала пика си от предходната година, счупвайки предишния рекорд с 15%.

Нов анализ сочи, че мащабите на топенето са „безпрецедентни“ според записите, датиращи от 1948 година.

Системите с високо атмосферно налягане, които бяха блокирани над Гренландия миналото лято, бяха непосредствената причина за огромните загуби на меда. Но авторите твърдят, че продължаващите емисии на въглерод изтласкват Гренландия към „епоха на по-екстремно топене“.

През последните 30 години приносът на Гренландия към нарастването на глобалното морско равнище нараства значително, тъй като топенето на ледовете се ускорява. Основен международен доклад за Гренландия, публикуван миналия декември, стигна до заключението, че този кът от Земята губи лед седем пъти по-бързо, отколкото през 90-те години.

Днешното ново проучване показва, че тенденцията продължава със страшна сила. Използвайки данни от спътниците Grace и Grace-FO, както и климатични модели, авторите стигат до заключението, че през цялата година Гренландия е загубила 532 гигатона лед. Според изследователите, загубата е еквивалентна на добавянето на 1,5 мм към средните световни нива на морето, приблизително 40% от средното покачване за една година.

Според изчисление на датския климатолог Мартин Стендъл, загубите през 2019 г. биха били достатъчни, за да покрият цялата Великобритания с около 2,5 метра вода от стопен лед.

И миналата година, както и 2012 г., бяха белязани от „блокиращи“ събития, казват изследователите – въздушни маси с високо налягане бяха „заклещени“ над Гренландия, което доведе до засиленото топене. „Изглежда, че сме влезли в царство на все повече и по-екстремни периоди на топене в Гренландия“, казва водещият автор д-р Инго Сасген от Института „Алфред Вегенер“ в Бремерхафен, Германия. „Очаква се [рекордните] години 2019 или 2012 да се повторят. И ние не знаем точно как ледът се държи по отношение на механизмите за „обратна връзка“ в този енергичен диапазон на топене.“ С други думи, екстремните години могат да носят неочаквани изненади за климата и тези изненади най-вероятно няма да са приятни.

Въпреки екстремите, по-важна е цялостната картина. „Това, което наистина има значение, е тенденцията“, каза д-р Рут Мотрам от Датския метеорологичен институт в Копенхаген, който не участва в това ново проучване. „И тази тенденция, както се вижда от сравненията на Imbie (Ice Sheet Mass Balance) …. ни праща във високия край на прогнозите“.

„Резултатът за 2019 г. потвърждава, че ледената покривка се е завърнал в състояние на висока загуба, в съответствие със сценария на най-лошото климатично затопляне по IPCC“, заяви проф. Анди Шепърд от университета в Лийдс, който е главен изследовател на Imbie. „Това означава, че трябва да се подготвим за допълнително повишаване на нивото на морското равнище от около 10 см до 2100 г. само благодарение на Гренландия.“

Според учените, ако ледените загуби на Гренландия продължат със сегашното си темпо, до края на този век допълнителни 25 милиона души могат да се окажат с наводнени домове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*