Черни витла на вятърните турбини могат да намалят инцидентите с птици

Боядисването на едно витло от вятърна турбина в черно може да намали броя на случаите на ударени птици с до 70%, сочи ново проучване.

Сблъсъците на птици с ветрогенератори отдавна се считат за едно от основните отрицателни въздействия на вятърните електроцентрали на сушата, отбелязват авторите. Все пак, казват те, основен приоритет при изграждането на ветроенергийни паркове трябва да си остане избягването на локации, където съществува риск за дивата природа, като птиците.

Резултатите са публикувани в списанието Ecology and Evolution.

„Сблъсъкът на птици, особено грабливи птици, е един от основните проблеми за околната среда, свързани с развитието на вятърната енергия“, отбелязва съавторът Роел Мей. По думите му, десетки орли бивт убивани всяка година в някои вятърни електроцентрали.

Д-р Мей, който старши изследовател от Норвежкия институт за изследвания на природата в Тронхейм, казва, че екипът му се е заловил дали мерките за смекчаване на инциденти могат да намалят процента на ударите с птици. “Една от мерките за смекчаване, която тествахме, беше боядисването на едно от трите витла на ротора в черно. Очаквахме, че този подход ще намали така нареченото размазване на движението, което ще направи витлата по-видими за птиците”.

Концепцията за намаляване на размазването на движенията на въртящите се витла се основава на лабораторни експерименти, проведени в САЩ в началото на века. В резултат на боядисването на едно витло в черно „годишната смъртност бива значително намалена при …. в сравнение със съседните контролни (т.е. небоядисани) турбини.“

Резултатите са обнадеждаващи, но са необходими допълнителни тестове в различни вятърни електроцентрали, за да се потвърдят резултатите, според учените. Макар отчетеният напредък да е много радостен, ефективността на изпробвания подход може да е различна – според местонахождението и в зависимост от видовете.

Говорител на производителя Siemens Gamesa заяви, че въпросът с птиците е проблем на разработчиците и операторите на вятърни електроцентрали, а не на производителите. Той каза пред BBC News, че фирмата не участва в изграждането и стопанисването на вятърни ферми, затова няма отношение към темата. „Не сме запознати със случаите на сблъсъци с птици,” каза говорителят, като добави, че фирмата би могла да произведе витла с черен цвят – „по спецификация, определена от разработчика“.

Говорител на оператора ScottishPower Renewables определи новината като „интересно развитие“. „Нашият подход към разработването на вятърни паркове отчита местната популация на птици още от самото начало“. “Това включва внимателно планиране, за да се гарантира, че на първо място избираме правилните места,” заяви говорителят и подчерта, че фирмата работи в тясно сътрудничество с природозащитните агенции и тези за опазване на местното природно наследство.

Според д-р Мей, ако оцветяването на витлата бъде направено преди строителството на ветроенергиен парк, „това ще бъде много рентабилна мярка, която може да помогне за намаляване на ненужните конфликти”. По думите му, предстоят тестове с други цветове и шарки за витлата на роторите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*