Глобалното затопляне ще увеличи търсенето на климатици с 59% до 2050 г.

Анализ, направен от Climate Central, показва, че търсенето на решения за климатизация ще нарасне с 59% до 2050 г. Според проучването, глобалното затопляне е причината, поради която продължава да се увеличава търсенето на климатици във всички части на света.

Проучването показва, че натрупващите се емисии на парникови газове водят до „непредвидими метеорологични модели“ в повечето региони. Регионите, които традиционно са по-студени, се затоплят, а тези, които са топли, стават все по-горещи. Тези промени подтикват повече хора да купуват климатици за регулиране на температурата в дома.

Проучването се основава на данни, събрани от 242 американски града. Данните проследяват използването на климатици чрез мярка, наречена „дни с нужда от охлаждане“ (ДНО). Това са дните, в което средната дневна температура значително надвишава температурата, считана за приемлива за човешкия комфорт.

Анализаторите казват, че в 96% от градовете в САЩ е налице увеличение на дните ДНО между 1970 и 2019 г.

По-високите температури тласкат повече хора да купуват климатици. Днес много хора използват някаква форма на климатизация, за да контролират температурите в домовете и офисите си. Шон Сублет, метеоролог в Climate Central, каза, че обикновеният човек използва климатик, за да се справи с по-високи температури, без да мисли за изменението на климата, а това само влошава ситуацията.

„Когато нашата климатизация се захранва от електричество, генерирано чрез изкопаеми горива, се отделя CO2, което задържа топлината на Земята“, обясни Climate Central. „Климатиците изхвърлят топлина обратно навън и могат да допринесат за ефекта на топлинния остров в градските райони. В допълнение към това ако старите климатици не се изхвърлят правилно, те могат да изпуснат в околната среда химикали, които сами по себе си са вредни газове, задържащи топлина“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*