Fairphone използва 40% рециклирана пластмаса

Fairphone представи най-новия си етичен смартфон Fairphone 3+, предлагайки подобрения на софтуера и камерата на своя предшественик заедно със значително увеличение на употребата на рециклирана пластмаса.

Както и при другите си устройства, компанията използва модулен дизайн с компоненти, които потребителят може да подменя. Така счупени или остарели компоненти могат да се подменят, без да е необходимо да се купува изцяло нов телефон.

Fairphone 3+ работи с Android 10; има 46-битов осемядрен процесор Qualcomm Snapdragon 632; и има 64 GB вътрешно съхранение, което може да се разшири с карта-памет. Дисплеят е 5,65-инчов full HD +, с 48MP задна и 16MP предна камера.

Новото устройство ще е достъпно за поръчка от 14 септември. За тези, които надграждат от Fairphone 3, офертата е да си купят нов модул за предната и за задната камера. Старите, които бъдат демонтирани, могат да бъдат върнати на компанията за рециклиране.

Главният изпълнителен директор на Fairphone Ева Гууенс отбеляза, че новата версия на телефона съдържа 40% рециклирана пластмаса – такава, която вече е била употребява – в сравнение с 9% в предишната версия на телефона. Гууенс също така посочи възможността да добави подобрената камера към предишния модел, като отбеляза, че актуализациите в този хардуер са ключова причина потребителите да надстройват своите телефони.

„Fairphone 3+ е следващата ни стъпка в справянето с постоянния цикъл „купи-използвай-изхвърли“ при устройствата“, обясни Гууенс. „Показваме на потребителите и индустрията, че не е нужно да купувате нов телефон, за да получите ъпгрейд, или да изхвърлите телефона, защото една част се е развалила. Също така показваме на производителите на телефони различен подход към дизайна: не е необходимо да създавате нов модел, когато можете да вградите нови, подобрени модули“.

1 коментар

  1. Трябва да се произвеждат всички предмети/уреди по този принцип и то със закон – които произвежда боклук да няма място на пазара.Преди време всяка вещ се е поправяла, но сега пазара е пренаводнен с всякакви ненужни предмети които биват купувани за да бъдат изхвърлени – порочна практика за да се върти икономиката.
    Коренна промяна на пиоритетите на населението е необходима – докато целта е икономическо надмощие над околните, децата ни ще ринат боклука който оставяме и ще дишат отровата в която превръщаме въздуха. За изворна вода само ще са чували, а за вкуса и разнообразието на храната ще гледат серия от „имало едно време по земята…“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*