Баден-Вюртемберг изисква слънчеви панели върху новите нежилищни сгради

Немската провинция Баден-Вюртемберг въведе изискване всички нови нежилищни сгради да имат слънчеви панели на покривите си, започвайки през 2022 г. – малко след една година. „Задължението идва като част от закон за защита на климата, одобрен от управляващата държавна коалиция между Зелените и консервативната Християндемократическа партия (CDU)“, пише Clean Energy Wire. „Това ще модернизира строителните процедури като цяло и ще адресира въпроса за климата, разбира се“, казва Франц Унтерстелер, министърът на енергетиката в Баден-Вюртемберг.

Подобна регулация бе приета неотдавна и в Хамбург. Там задължението влиза в сила година по-късно, през 2023 година.

„Според сегашните планове на Германия, възобновяемите източници ще осигуряват 65 процента от електроенергията до 2030 г. Инсталирана фотоволтаична мощност ще осигурява 66 гигавата. Общият фотоволтаичен капацитет в момента е около 51 гигавата. Тъй като слънчевите панели и други инсталации за възобновяема енергия все повече доминират в германския енергиен микс, въпросите за техните пространствени нужди стават все по-належащи. Въпреки това, особено по отношение на слънчевата фотоволтаична енергия, анализите установиха, че много от най-големите градове в Германия пропиляват огромния потенциал за производство на енергия от възобновяеми източници, оставяйки покривите си празни,“ гласи аргументацията на новия закон.

Подобна политика не би трябвало да е стрес за когото и да е. Тъй като става дума за изграждане на нови сгради, то архитектурните студиа следва да проектират соларните панели точно така, както проектират сградата да има покрив и стени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*