Католици финансират соларни панели за църкви и училища

Да направиш промяна е малко по-сложно от това да говориш за промяна, затова е вдъхновяващ примерът на католиците от щата Вирджиния, които са решили да инвестират във възобновяеми източници, за да помогнат за опазването на планетата. Седем католически общности са закупили соларни панели за училища и църкви в отговор на призивите на Папата да опазваме Земята като Божие творение.

Въпреки че църковните служби са отменени в много енории по света или най-малкото са затворени за посетители, католиците не се чувстват откъснати от проблемите на света. Седемте католически общности в Ричмънд, Вирджиния са се заели да инвестират в слънчева енергия, за да захранват църквите и училищата в района си. Сега те могат да генерират 1,6 милиона кВт часа чиста електроенергия всяка година в продължение на десетилетия. Същевременно това ще спестява на църквите над 2 милиона долара от оперативни разходи за енергия.

Проектите за слънчева енергия се разработват в партньорство с „Catholic Energies“ – част от неправителствената организация „Католически климатичен пакт“, която помага с насоки на американските църкви и тяхната реакция към изменението на климата. Католиците определят тези действия като грижа за Божието творение – Земята – и Божиите създания на нея.

В резултат на проекта през юли в католическата църква „Св. Антоний Падуански“ във Фолс, Вирджиния, е инсталирана слънчева система с мощност 421 киловата. Предвижда се слънчевият масив на покрива да компенсира почти 90% от енергийното потребление на енорията и да го спести за 1,3 милиона долара за 25 години.

„В Св. Пий X беше лесно решение да изберем слънчевата енергия; не само спестяваме пари, но и отговаряме на призива на папа Франциск да се грижим за творението Божие“, каза отец Никсън Негпаранон от църквата„ Свети Пий X “в Норфолк, един от седемте проекта. „Децата, които ще седят под слънчевите панели на покрива на нашето училище, са тези, които ще живеят с избора, който правим днес. Като общност на вярващите ние ставаме свидетели на нашия ангажимент за добро стопанисване на Земята, предприемайки осезаеми стъпки за намаляване на нашия въглероден отпечатък, както тук в кампуса на Свети Пий X, така и във всяко от нашите домакинства.“

Списъкът на проектите за слънчева енергия включва църквата „Св. Тереза“ в Чесапийк: 100kW; католическото училище Роанок в едноименния град, 61kW; католическото училище „Дева Мария от Лурд“ в Ричмънд, 108kW; пасторалния център на епархията на Ричмънд, 245kW; църквата „Свето сърце“ в Денвил, 230 kW; църквата „Свети Пий X“ в Норфолк, 316kW; църквата „Свето семейство“ във Вирджиния Бийч, 253kW.

„В един затоплящ се свят е изключително важно да чуем „плача на земята и вика на бедните“, казва папа Франциск. „Тези енории ни показват пътя “, каза Дан Мисле, изпълнителен директор на Католическия климатичен пакт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*