Изкуствен разум ще управлява фасада на бизнес-сграда, захранвана с възобновяема енергия

Нова офис-сграда в Сидни, Австралия, ще се отличава с динамична фасада, която ще се управлява от изкуствен разум и ще се захранва с възобновяема енергия. Това е двойката офис-кули Central Place Sydney, която има амбицията да се превърне в новата забележителност на града – разположена при Централната гара на Сидни в Централния бизнес квартал.

Проектът предвижда новата офис-сграда, която е на стойност 2,5 милиарда долара, да съживи района на най-натоварения транспортен възел в града в западния край на Централна гара. Проектът е дело на Skidmore, Owings & Merrill и австралийската архитектурна фирма Fender Katsalidis Architects след международен конкурс за проектиране.

Central Place Sydney ще се състои от една 37-етажна кула и една 39-етажна кула. Те ще са рааположени върху нисък обем, който ще обвързва офис-сградата с околния пейзаж чрез „жива връзка“ посредством наземни търговски обекти, приятни обществени пространства и изобилно озеленяване. Проектиран като основен елемент в процъфтяващия “централен технологичен“ район, офис-центърът ще предложи 150 000 квадратни метра офис- и търговски площи. Приземният етаж е “силно пропусклив” – всички обществени пространства са проектирани с акцент върху лесния и ефективен пешеходен поток.

Архитектите очакват Central Place Sydney да се превърне в една от емблематичните устойчиви търговски разработки в Австралия. Проектът ще включва изключително гъвкави работни пространства с множество зимни градини и открити тераси. Наред с това вътрешните пространства ще се радват на щедра естествена светлина и отлична вентилация чрез отваряеми прозорци. Самите прозорци и засенчването им ще се управляват от автоматизирана фасадна система. Компютърна система с изкуствен разум ще контролираната фасада, захранвана от възобновяема енергия, така че да предпазва интериора от нежелано слънчево затопляне.

Специфичният за обекта подход на проектиране е определил формата на сградите така, че да се намали въздействието на силите на вятъра и да се максимизира естествената светлина.

Рендери: Skidmore, Owings & Merrill

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*