Франция дава 30 милиарда евро за екологичен преход

Френското правителство има за цел да мобилизира 100 милиарда евро в план за възстановяване “с исторически мащаби“, за да помогне на страната си да се възстанови от пандемичната криза, обяви в четвъртък премиерът Жан Кастекс. Екологичният преход, конкурентоспособността и социалното сближаване бяха идентифицирани като трите стълба на плана. Той е наречен „Рестартиране на Франция“. Според Кастекс, това е „най-масовият обявен до момента сред големите европейски държави“ палн.

Над 30 милиарда евро ще бъдат заделени за екологичен преход. Това е т. нар. „зелени стълб“. Тази група ще включва 6,7 милиарда евро за енергийно обновяване на сгради, 11 милиарда евро за развитие на транспорт с ниски емисии – по-специално железопътната мрежа на националния оператор SNCF – и 7 милиарда евро, които трябва да бъдат инвестирани до 2030 г. във водородни технологии. С последното Франция декларира заявката си да се превърне в „страна в авангарда на водородните иновации”.

„Ще превърнем водорода в един от ключовите елементи на тази стратегия, за да бъдем независими в производството на зелен водород, както ще бъдат и други европейски държави като Германия“, заяви министърът на икономиката, финансите и възстановяването Бруно Льо Мейр в съвместна пресконференция с други членове на кабинета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*