Соларно „дърво“ за селскостопански приложения

Индийският централен изследователски институт по машиностроене при Съвета за научни и индустриални изследвания (CSIR-CMERI) обяви, че е разработил и инсталирал най-голямото соларно дърво в света. Дървото се базира на технологията на „интернета на нещата”. Инсталирано е в жилищната колония CSIR-CMERI в Дургапур. То има инсталиран капацитет от над 11,5 kWp и може да генерира 12 000 до 14 000 единици чиста енергия годишно.

Данните за генериране на енергия могат да бъдат наблюдавани в реално време или на дневна база.

Всяко дърво има общо 35 слънчеви фотоволтаични панела с капацитет 330 Wp всеки. “Ръцете”, държащи слънчевите панели, са гъвкави и могат да се регулират според нуждите.

Фотоволтаичното дърво е проектирано така, че да осигури максимално излагане на всеки слънчев панел към слънчева светлина, като същевременно създава най-малко количество сянка.

Слънчевите дървета могат да отговорят на нуждите на селскостопанската общност от осигуряване на електричество за водни помпи, електрически трактори и електрофрези.

„Слънчевото дърво, разработено от CSIR-CMERI, освен че е най-голямото слънчево дърво в света, има някои персонализируеми функции за приложение в различни обекти. Дърветата са проектирани така, че да осигуряват минимална площ в сянка, което ги прави потенциално полезни за широко приложение в селскостопански дейности като помпи с голям капацитет, електрически трактори и електрофрези,” обясни проф. д-р Хариш Хирани.

Всяко слънчево дърво има потенциал да спести 10 до 12 тона емисии на CO2, които се изпускат в атмосферата като парникови газове, според CSIR-CMERI. Излишъкът от генерирана мощност може също да се подава към енергийните мрежи.

„Този селскостопански модел може да осигури последователна икономическа възвръщаемост и да помогне на земеделските производители да противодействат на ефектите от несигурните вариации в свързаните със селското стопанство дейности, като по този начин превръщат земеделието в икономическа и енергийно устойчива практика“, се казва в изявление на CSIR-CMERI.

Благодарение на IoT всяко слънчево дърво може да позволи денонощно видеонаблюдение и “прецизно земеделие” чрез следене на природни параметри в реално време – влажност, скорост на вятъра, а също и прогнозиране на валежите и мониторинг на здравето на почвата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*