В Единбург градят гравитачна система за съхранение на енергия

Гравитационна система за съхранение на енергия на стойност 1 милион паунда ще бъде построена в Единбург. Изпитанията ще започнат в началото на следващата година. Изпълнителят на системата Gravitricity вече започна монтирането на първите лебедки и тежести, като компонентите са произведени в специализирана фабрика в Чешката република.

Пилотният проект има за цел да демонстрира как системата за съхранение на енергия може да използва силата на гравитацията, за да съхранява енергия, и да предоставя услуги за балансиране на мрежата. За целта се издигат множество тежести с общо тегло до 12 000 тона. Те се придвижват в дълбока шахта, а когато е нужна електроенергия, те биват спуснати надолу, като при „падането“ им се генерира електричество.

Компанията предвижда инсталирането на системата под земята в неизползвани мини по целия свят. Това може да осигури рентабилна форма на съхранение на енергия. Хубавото е, че тя може да осигури гъвкави мрежови услуги – нещо, което става все по-необходимо предвид ръста на възобновяемите енергийни източници.

Фирмата вече потвърди, че по-късно тази година в пристанището Лейт в шотландската столица ще бъде монтирана 16-метрова демонстрационна платформа, която да показва как функционира технологията. Първото пълно тестване на системата ще започне през пролетта на 2021 година.

„Нашият демонстратор ще използва две 25-тонни тежести, окачени на стоманени кабели“, обясни главният инженер на Gravitricity Майлс Франклин. „В един тест ще свалим тежестите заедно, за да генерираме пълна мощност и да проверим скоростта си на реакция. Изчислили сме, че можем да преминем от нула до пълна мощност за по-малко от секунда – което може да бъде изключително ценно“.

След това компанията планира да проведе втори тест с две единични тежести, за да провери гладкото подаване на енергия за по-дълъг период, последван от още няколко теста за „усъвършенстване на пълните възможности на системата“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*