Център за данни на Apple в Дания се захранва с 50 MW слънчева енергия

Apple разкри, че нейният център за данни във Виборг, Дания, вече се захранва от 50 MW слънчев масив съгласно дългосрочно споразумение за закупуване на енергия.

Датският разработчик European Energy е изградил масива, който беше продаден на германската LHI Group в началото на август. Тогава от European Energy заявиха, че проектът има дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията с неназован купувач, но не разкри никакви други подробности за сделката.

Фотоволтаичният парк разполага с двуфазни панели и в момента е най-голямата несубсидирана фотоволтаична централа в експлоатация в Дания. Страната вече има няколко слънчеви инсталации без субсидии, които са в процес на разработване, включително проект с мощност 400 MW близо до фиорда Низум и централа с мощност 200 MW в община Холстебро.

Apple заяви, че центърът й за данни ще се захранва и от вятърна ферма, която European Energy изгражда в Есбьерг, на западното крайбрежие на полуостров Ютланд. През 2018 г. ИТ фирмата разкри плановете си да захранва всичките си дейности по целия свят само със 100% екологично чиста енергия. Планът обхваща дейността на ИТ гиганта в 43 държави, включително магазини, офиси, центрове за данни и други съоръжения.

1 коментар

  1. В Дания работните часове на панелите са само 1500-1600 годишно срещу примерно 2200-2400 за по-голямата част от България и много трудно могат да се изплатят без субсидии. За сметка на това има почти постоянни западни и северозападни ветрове.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*