ЕС: 1 от всеки 8 смъртни случая е свързан със замърсяването

Един от всеки осем смъртни случая в Европа може да бъде свързан със замърсяването на околната среда, според нов доклад на агенцията на ЕС за околната среда. Според него фактори като замърсяването на въздуха и шума, както и лошото качество на водата и излагането на химикали, допринасят за 13% от всички смъртни случаи.

По-бедните общности и уязвимите хора са най-засегнати от замърсяването, сочи докладът. „Необходими са решителни действия за защита на най-уязвимите“, каза агенцията.

„Съществува ясна връзка между състоянието на околната среда и здравето на нашето население“, каза еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс. “Всеки трябва да разбере, че като се грижим за нашата планета, ние не само спасяваме екосистемите, но и живота на самите хора“, добави той.

Общо 630 000 преждевременни смъртни случая в ЕС се дължат на фактори на околната среда през 2012 г. Това е последната година, за която са налични данни. Замърсяването на въздуха е допринесло за 400 000 смъртни случая. Шумовото замърсяване е фактор за 12 000 починали. Останалите смъртни случаи са свързани с екстремното време като например свръх-горещините.

“Хората са изложени на множество рискове по всяко време, включително замърсяване на въздуха, водата и шума и химикали, които се комбинират и в някои случаи действат в унисон, за да въздействат зле върху здравето”, се казва в доклада.

Световната здравна организация (СЗО) казва, че замърсяването на въздуха причинява смъртта на милиони хора по света всяка година и отговаря за една трета от смъртните случаи от инсулт, рак на белите дробове и сърдечни заболявания. Междувременно друг доклад на СЗО за шумовото замърсяване отбелязва, че той допринася за сърдечни проблеми като повишава кръвното налягане и хормоните на стреса.

“По-бедните хора са непропорционално изложени на замърсяване на въздуха и екстремни метеорологични условия, включително горещи вълни и силен студ,” се казва в анализа на еко-агенцията. “Това е свързано с фактори като това къде живеят, къде работят и ходят на училище. Често това са градски квартали в близост до интензивен трафик,” обощава додкладът.

Налице са „явни различия” между Източна и Западна Европа. “Тежестта на болестите, свързни с фктори на околната среда, е неравномерно разпределена в цяла Европа,” се казва в анализа. „Процентът на смъртните случаи, дължащ се на фактори на околната среда [варира] от ниските от 9% в Норвегия и Исландия до 23% в Албания и 27% в Босна и Херцеговина.”

Най-високият принос на замърсяването за смъртността се наблюдава в Румъния – 19%. Други силно засегнати държави включват Черна гора, Северна Македония и Сърбия. “Източна Европа и Югоизточна Европа са по-бедни и по-замърсени от останалата част на Европа”. Частиците, отделяни от изгарянето на твърдо гориво за отопление имат огромен принос.

Какво може да се направи? Зелените и сините пространства трябва да станат приоритетни. Те „охлаждат градовете по време на горещите вълни, облекчават наводнените зони, намаляват шумовото замърсяване и подкрепят градското биоразнообразие”, наред с това, че филтрират въздуха, поемат въглеродния диоксид и значителна част от праховите частици. Също така „пътният трафик трябва да бъде намален, а субсидиите за изкопаеми горива трябва да бъдат премахнати”.

Насърчаването на електромобилите е само една от възможните мерки. Специално внимание следва да се обърне на насърчаването на велосипедния превоз – ерата на пандемията мотивира много хора да започнат да използват колелета за придвижване из града и този позитивен ефект от Covid трябва да се „задържи“.

Снимка на SusuMa от Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*