Зелен небостъргач в Бризбейн ще има 1000 дървета на фасадата си

С над 1000 дървета и 20 000 растения по фасадата си един нов небостъргач в Бризбейн, Австралия, ще има повече зеленина от близкия парк, край който ще бъде построен. Проектът от типа „градска гора“ предвижда високата сграда да използва устойчиви технологии като слънчева енергия и система за събиране на дъждовна вода.

Брисбейнската „градска гора“ не ще да е дело на Стефано Боери, макар че той разви идеята за вертикалните градини по света, а на японското архитектурно студио Koichi Takada Architects. Сградата, която са замислили, ще се издигне на височина от 30 етажа и ще има обща площ от 55 000 кв. м., с 382 апартамента.

Created with GIMP

Високата жилищна сграда ще бъде издигната на големи колони, предвидени като стволове на дървета. Защитеното пространство на нивото на земята ще служи като малък обществен парк с размери 1 642 кв. м. На покрива ще има двуетажна градинска зона за обитателите на блока.

“Вертикалното засаждане във високи сгради е част от ново движение, което подтиква архитектите да връщат зеленината, биологичното разнообразие, кислорода и ползите за психичното здраве (от зеленината) обнратно в в градския живот с висока плътност”, казва компанията. “Градската ни гора постига 300 процента покритие на строителната площадка с жива зеленина, включваща над 1000 дървета и повече от 20 000 растения, избрани от 259 местни вида. Това е повече от пет пъти повече от броя на дърветата, налични в близкия парк Мусгрейв”.

Цялостната форма на сградата е е проектирана да максимизира естествената светлина и да насърчи кръстосаната вентилация, докато зеленината ще осигури и допълнителна изолация. Други устойчиви характеристики включват слънчеви панели, система за събиране на дъждовна вода и събиране на сивата вода за напояване, както и използването на рециклирани и устойчиви материали.

Проектът се разработва от Aria Property Group и очаква разрешение за планиране.

Рендери: Koichi Takada Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*