ООН: глобалното затопляне може да премине границата от 1,5°C преди 2030 г.

Според доклад на Обединените нации „Обединени в науката 2020“, повишението на глобалните може да надхвърли границата от 1,5°C, определена в Парижкото споразумение, още през следващото десетилетие. Глобалните температури непрекъснато се повишават от 1800 г. насам поради ефектите на индустриализацията. Според доклада, глобалните температури вече са се повишили с 1.1°C от края на 1800-те досега. По-голямо безпокойство предизвиква фактът, че последните пет години са по-горещи от предишните. Въпреки че високите температури, изпитани през последните пет години, биха могли да бъдат временно явление, има причина за тревога, ако глобалното затопляне продължи при сегашните темпове.

Според ООН, в рамките на следващите 5 години светът има около 25% шанс да изживее една година температури с достатъчно висока температура, за да се изместят средните глобални температури отвъд границата от 1,5°C. Докладът, публикуван от Световната метеорологична организация на ООН, препотвърждава значението на Парижкото споразумение.

Докладът бе публикуван в момент, когато на различни места по света отново бушуват летни пожари на фона на горещи вълни, също „рожба“ на глобалното затопляне. „Рекордните топлина, загуба на лед, пожари, наводнения и засушавания продължават да се влошават, засягайки общностите, нациите и икономиките по целия свят“, пише генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в своя анализ. Още повече бедствия и разруха ни очакват, ако тези климатични екстрени продължат. Светът следва да очаква повишено топене на полярните ледове и повишаване на морското равнище. Единствената надежда е държавите да намалят драстично използването на изкопаеми горива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*