Косатки нападат лодки, смущават учените

Зачестяват случаите, в които косатки се блъскат целенасочено в лодки, оставяйки уплашени моряците и озадачавайки учените. Това се случва по португалското и испанското крайбрежия. За последните два месеца има няколко случая на сблъсъци междукосатки и лодки. Свидетелите казват, че нападенията се случват по съвсем „дирижиран” начин. Две лодки загубиха части от кормилата си, още няколко са големи щети и поне един член на екипаж е беше ранен. Испанската и португалската служби на бреговата охрана получават много обаждания за бедстващи лодки, нападнати от косатки. Сега учените се опитват да разберат защо се случва това. Според някои, стресът е причина за агресивното поведение на косатките.

Последната атака е регистрирана в петък, 11 септември, край бреговете на Испания. 12-метрова лодка на Halcyon Yachts е плавала към Великобритания, когато е била нападната от косатка и ударена 15 пъти. В резултат на това е загубила системата си за управление. Лодката е била принудена да акостира за ремонт.

Агресивни косатки са били наблюдавани на 110 км. южно от мястото на инцидента в петък. На 30 август пък френска лодка е съобщила на бреговата охрана, че е била нападната от китовете-убийци. Същият ден и испанска военноморска яхта е загубила част от кормилото си, след като е ударена от косатки.

Поради увеличения брой на подобни инциденти испанските морски власти предупредиха моряците да избягват регионите, които са най-засегнати от атаките. Но моряците предполагат, че това може да се окаже невъзможно. Според някои моряци, поне една косатка е склонна да преследва лодките, дори те да избягват засегнатите региони. Това поведение обърква много учени. Повечето го определят като „необичайно“ и „обезпокоително“.

Косатките са сред най-интелигентните бозайници на земята. Те са и най-големият вид от семейството на делфините. Учените, които изучават тези животни, казват, че е нормално косатките да следват лодки, но не е в природата им да бъдат агресивни. Въпреки че учените смятат, че е твърде рано да се правят заключения, някои смятат, че това поведение може да се дължи на стрес, който се влошава от присъствието на лодките.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*