Новият Олимпийски дом насърчава зеленото строителство

Международният олимпийски комитет има чисто нов дом в Лозана, Швейцария – сграда, която с всички най-нови зелени технологии, събрани на едно място, обедиени от прекрасен дизайн. В новата централа ще работят 500 служители, работещи в различни офиси.

Дизайнът на Олимпйския дом поставя в центъра три ценности: движение, гъвкавост и устойчивост. Те са демонстрирани във всеки аспект на дизайна. Сградата се свързва с красив парк и се вписва идеално в зелената обстановка. Има зелен покрив и множество тераси, както и фитнес център за ползване от служителите. Кранове и тоалетни с нисък дебит спомагат за намаляване на консумацията на вода, а улавянето на дъждовна вода помага за снабдяването на сградата с вода.

В сърцето на сградата има извиващо се стълбище с усукващ се и внушаващ страхопочитание дизайн. То символизира обединението и единството.

Слънчеви панели захранват с електроенергия Олимпийския дом. Чрез екологичен дизайн сградата намалява въглеродните емисии, щади ресурсите, осигурява здравословна среда за служителите и поддържа зелените площи наоколо.

Екологичните параметри на сградата са й осигурили сертификат LEED v4 Platinum с най-високия точко резултат, даван някога (93 от 100 точки). Наред с това Олимпийският дом има сертификати Minergie P. и SNBS с „платинен“ статут, които допълнително доказват, че това е един от най-устойчивите офиси в света. С подобни постижения Олимпийският дом навярно ще вдъхнови сторителите по цял свят и ще им даде стимул да създават по-устойчиви сгради, които подобряват околната среда, вместо да я увреждат.

Изображения: 3XN

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*