Индустриален комплекс блести с фасада, направена от собствени строителни отпадъци

Разположен в северния индийски град Кишангарх, този индустриален комплекс е изграден с мисъл за устойчивостта. Най-забележителното в него е впечатляващата фасада, направена от собствените строителни отпадъци на комплекса.

Сградата е централа на Stonex India – един от най-добрите производители и доставчици на мрамор в страната. Това е задължило архитектите от Urbanscape Architects непременно да вложат естествен камък в дизайна. Наред с това сградата трябва да демонстрира и уважението на компанията към заобикалящата я среда и природата, както и нейните основни ценности – сила и съвършенство. Резултатът със сигурност представя всички тези концепции, особено чрез вдъхновяващата си каменна фасада.

Каменният екран е изработен с помощта на комбинация от остатъци от камък от близката скална кариера и действителни каменни отпадъци, генерирани от самата строителна площадка. Екранът не само осигурява засенчване на слънчевото греене в посока югоизток и запад, но също така представлява устойчива алтернатива на хабенето на каменни остатъци.

В останалата част от комплекса пространствата се използват внимателно и реализират максималния потенциал за зеленина и градини. Завършен през 2019 г., индустриалният комплекс е с размер около 20 000 квадратни метра. Нещо повече, ориентацията и дизайнът на самата сграда са замислени така, че да облекчават климатичното натоварване – чрез концепцията за “земно поемане”, тоест идеята за изграждане на земна стена около външната страна на конструкцията, за да се постигне пасивно охлаждане. Затова част от структурата е “потопена“ в земята. Така тя се бори с горещия и сух климат, за да остане хладна през топлите летни месеци и същевременно топла през зимата. Вътрешните температури и контактът със земята са подпомогнати от лъчисто охлаждане, което осигурява 60% ефективност от гледна точка на разходите за поддържане на климата в сградата, според архитектите.

Изображения: Urbanscape Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*