Румъния дава до 15 000 евро на къща за енергиен ремонт

Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния ще осигури средства за около 9000 домакинства, които да бъдат инвестирани в енергийното обновяване на семейните им къщи и да получат покритие на 60% от направените разходи.

Администрацията на Фонда за околна среда заяви, че собствениците на жилища вече могат да кандидатстват за държавните субсидии за мерки за енергийна ефективност. Министърът на околната среда, водите и горите на Румъния Алексе Костел заяви, че инвестицията в обновяването на еднофамилна къща, отговаряща на условията за 60% възстановяване на средствата, може да намали наполовина сметките за енергия и да допринесе за постиганена националните цели за намаляване на потреблението на енергия. В този смисъл схемата има екологична цел, но има и икономически и социални компоненти, каза министърът.

Правителството отпусна 88,5 милиона евро за програмата, а кандидатите могат да получат до 15 000 евро всеки. Министерството изчислява, че общо 9 000 семейства ще се възползват от стимулите.

Повечето къщи в Румъния не са достатъчно изолирани, подчерта Алексе и отбеляза, че сградният сектор е сред най-големите потребители на енергия и източници на парникови газове. Схемата за подпомагане е отворена за къщи с до три етажа, а енергийният им клас следва да бъде повишен с най-малко едно ниво. Подкрепата ще включва не само изолация, но и възобновяеми източници на енергия и LED осветление.

Работите могат да започнат след първоначална оценка и трябва да приключат в рамките на година и половина. Те включват подмяна на прозорци, изолация на покрива и външните стени, добавяне на възобновяем енергиен източник като слънчеви панели, инсталиране на вентилационни системи, LED осветление, сензори за движение и клапани и тръби.

Наскоро Румъния стартира програма за субсидиране на стойност 200 милиона евро за малки и средни предприятия и фирми от хотелиерството, които желаят да инсталират слънчеви енергийни системи и зарядни устройства за електрически превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*