Airbus готви водороден самолет за 2035 г.

Airbus планира да пусне в експлоатация първия в света комерсиален самолет, задвижван с водород, през 2035 г., заяви шефът на европейския производител на самолети.

Водородът е чисто гориво, отделящо само пара при „горенето“ си. Дали обаче ще е екологичен зависи много от въглеродния отпечатък на технологията на добиване.

Франция и други европейски държави инвестират милиарди евро в разработването на т. нар. зелен водород, като силно замърсяващата транспортна индустрия е основна област за предвиденото му използване.

„Нашата амбиция е да станем първият производител на самолети, въвел водороден самолет в експлоатация през 2035 г.“, заяви изпълнителният директор на Airbus Гийом Фори пред вестник „Le Parisien“. Разработването на декарбонизирано водородно гориво е “приоритетна ос на развитие” за Airbus, посочи той.

Производителят вече използва водородна технология за захранване на своите спътници и ракетата Ariane. Разработването на самолет, който използва водородното гориво, няма да изисква “някакъв голям технологичен пробив”, каза Фори.

Производствената технология обаче ще се нуждае от около пет години, за да достигне зрялост, а доставчиците и промишлените обекти ще се нуждаят от още две, за да станат готови, каза той. “Следователно бихме могли да приложим програмата около 2028 г.”

Използването на водород в авиацията ще изисква някои големи промени в дизайна на самолетите, тъй като горивото изисква около четири пъти повече място за съхранение в сравнение с керосин със същото енергийно съдържание.

Френското правителство е отпуснало 1,5 милиарда евро за разработване на нулевовъглеродни самолети като част от плана си за подкрепа на авиационния сектор, който е поставен на колене от последиците от пандемията на коронавируса. Франция планира да инвестира седем милиарда евро в разработването на водородни решения, а съседна Германия отделя девет милиарда за същото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*