Топяща се пантера във Флорида напомня за изменението на климата

Оранжева пантера, изработена от восък, е обречена да се топи на слънце в американския щат Флорида. Дръзкото начинание е на института CLEO, който заедно с фондация VoLo и рекламна агенция Маями Zubi е изработил артистичното послание – то има за задача да напомня как изменението на климата унищожава популацията на пантерите и другите диви животни по света.

Климатичната криза става все по-сериозна, подчертават от института. Екстремните жеги тормозят много хора по света, а ураганите са толкова многобройни, че САЩ вече изчерпва списъка си с имена, определени за назоваване на супер-бурите. Климатичната криза е факт и трябва да сме наясно, че тя унищожава и дивите животни, казват от CLEO.

Скулптурата на пантера е една от три восъчни инсталации, създадени от художника и режисьор Боб Партингтън, който е известен с това, че е домакин на предаването „ThingamaBob“ на The History Channel. Скулптурите са проектирани да се топят в жегата за определен период от време, разкривайки съобщение, свързано с изменението на климата. Първата восъчна работа, инсталирана в Маями, изобразяваше плажна спасителна вишка, която бавно се разтопи, разкривайки посланието: „Повече жега, по-малко плажове“.

Третата восъчна скулптура пък ще изобразява момиче и дядо й, седнали на пейка. Инсталацията има за цел да накара зрителите да се замислят колко от природата ще остане, когато това малко момиченце порасне.

„Идеята на тези скулптури е да подчертаят неща, които всички наистина искат да защитят и съхраняват“, каза Йока Ардити-Роча, изпълнителен директор на института CLEO. „Знаем, че това е тема, която е изключително политизирана, но всеки иска да защити красивите плажове, биологичното разнообразие и начина ни на живот.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*