Кленовите дървета предлагат най-голяма защита от вредните UV лъчи

Дървото, което предлага най-добрата защита от вредните ултравиолетови лъчи на слънчевата светлина, е вид клен, сочи ново проучване. Норвежкият клен Acer platanoides има най-голям потенциал да защитава от вредните UV лъчения, следван от определени видове дъб и бук. Констатацията бе обявена в списанието Urban Forestry & Urban Greening.

Това е първото по рода си изследване, проведено в Северното полукълбо, казват учените. Не всички видове дървета от една и съща група дървета обаче предлагат еднаква защита, предупреждават изследователите. Докато Норвежкият клен предлага най-голяма защита, други вид клен – Acer rubrum (червен клен) – е дървото, което осигурява най-малко UV предпазване измежду всички дърветата, анализирани в проучването. То е обхванало 64 екземпляра от 16 дървесни вида през два летни сезона.

Видовете са избрани, тъй като са сред най-често срещаните дървета, засадени в училищните площадки и обществени паркове в Торонто. Един от съавторите на изследването, Сиваджанани Сивараджа от Университета в Торонто, казва, че дърветата осигуряват много предимства, но обичайно хората знаят малко за това. „Знаем, че дърветата са от съществено значение за отстраняването на замърсителите от въздуха, за задържането на дъждовните води и много други екосистемни услуги в градовете“, отбелязва тя. „Въпреки това ползите за здравето не са лесно измерими, както много други косвени екосистемни услуги. Трябва да мислим за дърветата като инфраструктура за обществено здраве“.

В продължение на две лета екипът e измервал разликата между „еритемно“ претегленото ниво на UV под короната на дърветата и го е сравнявал със силата на “еритемно” претеглените UV лъчи на слънчевата светлина на открито. “Еритемното” претегляне дава индикация за потенциала на UV лъчението да причини зачервяване на кожата или слънчево изгаряне.

Изследването е първото, което докладва за подобни открития в Северното полукълбо. Досега подобни проучвания са провеждани само в Австралия и Нова Зеландия, обясни д-р Сивараджа. „Прогнозите за глобалните климатични промени сочат, че ще преживяваме по-горещо и по-дълго лято. Затова вярвам, че трябва да сме подготвени за тези глобални промени в околната среда и да помислим за проектирането на здравословни, удобни за живеене градове”, казва тя. “Бяхме изненадани, че нито едно проучване не изследва този феномен. Затова решихме да проучим какви дървесни видове… могат да осигуряват по-висока UV защита.”

С това проучване авторите се надяват да помогнат на градските планьори да подбират подходящи растителни видове, защото UV светлината се отразява в градската среда – например от фасадите на сградите – и наличието на дървесни корони, които предпазват хората, са от голямо значение.

На снимката: млад Норвежки клен. Фото: Famartin, CC-SA 4.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*