Излъчването на мобилните телефони може да убива насекомите

Излъчването от мобилните телефони може да допринесе за драстичния спад на популациите на различните насекоми, наблюдавани в голяма част от Европа през последните години, показва ново германско проучване. В допълнение към пестицидите и загубата на местообитания, повишеното излагане на електромагнитна радиация “вероятно има отрицателно въздействие върху света на насекомите”, според изследването. То бе представено наскоро в Щутгарт и предстои да бъде рецензирано.

Анализът на 190 научни изследвания е извършен от Германския съюз за опазване на природата и биологичното разнообразие (NABU) заедно с две НПО, една от Германия и една от Люксембург. От 83 проучвания, които се считат за научно значими, 72 показват, че радиацията има отрицателен ефект върху пчелите, осите и мухите. Тези ефекти варират от намалена способност за навигация поради нарушаване на магнитните полета до увреждане на генетичния материал и ларвите.

Мобилните телефони и Wi-Fi антените в частност излъчват радиация, която отваря калциевите канали в определени клетки, което означава, че те абсорбират повече калциеви йони. Това може да предизвика биохимична “верижна реакция“ при насекомите, се казва в изследването. Резултатът е нарушаване циркадните ритми и смущения на имунната система.

„Проучването показва, че трябва да държим очите си отворени във всички посоки, когато анализираме причините за драматичния спад на насекомите“, каза Йоханес Енсле, ръководител на NABU в провинция Баден-Вюртемберг. „Темата е неудобна за много от нас, тъй като пречи на ежедневните ни навици, а зад мобилните комуникационни технологии стоят мощни икономически интереси“, каза Енсле.

Петер Хенсингер от германската организация за защита на потребителите Diagnose Funk заяви, че трябва да се обърне по-голямо внимание на възможните отрицателни ефекти на радиацията както върху животните, така и върху хората, особено по отношение на въвеждането на 5G технологията. Очаква се мрежите, оборудвани с 5G, да предлагат скорости 100 пъти по-бързи от съществуващите 4G мрежи, но технологията бива посрещната със силна съпротива от някои групи, особено защитниците на околната среда.

1 коментар

  1. Кой е автора на тази статия? Къде са препратките към научните доклади? В края на крайщата кой стои зад тези твърдения? Поне едно име! Много несериозно…… тип “ Една жена каза… „.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*