Планират регенеративен градски квартал с нулеви емисии в Норвегия

Едно старо логистично пристанище с фериботен терминал в Берген, Норвегия, може да се преобрази във вдъхновяващ нов квартал с нулеви вредни емисии, където доминират зеленината, кръговата икономика, споделянето, възобновяемата енергия и устойчивите строителни материали. Става дума за проект за квартал със смесено предназначение, който ще се простира на 40 хектара. Наречен е „Докен”. Дизайнът следва принципите на т. нар. регенеративен град, с акцент върху обществения транспорт и удобните за пешеходство зони, вместо улици за автомобилите, и със сгради, построени с нисковъглеродни строителни материали и стратегии като адаптивно повторно използване и градеж с устойчиви материали и материали за многократна употреба.

Концепцията за регенеративния град „Докен” по същество се стреми да изпълни целите на Парижкото споразумение. Разположен по протежение на реката, градът ще се строи и разширява чрез използването на отпадъчни или излишни материали като например гранитни отломки, добити от инфраструктурните съоръжения около града. Архитектите са решили да свържат два основни елемента: новия градски “алменинг“ – уличен пейзаж, който надгражда съществуващата градска структура на Берген с уникални публични пространства, и всеобхватен, природосъобразен елемент, формиращ нова 4,5-километрова брегова линия. Бреговата линия ще бъде определена от масивна, публично достъпна зелена площ, свързана с естествения пристанищен фронт.

За възраждане на живота в района първата фаза от разработването на проекта ще включва “Морски квартал”. Там ще се намират Институтът за морски изследвания, Дирекцията по рибарството и новият Аквариум в Берген, разположени в стария склад на пристанището. Пак там ще има ново публично пространство във вид на площад, както и зона на име „Под моста” – място за експериментални градски намеси и полеви инициативи, всички разположени под моста Пудефьорд.

Новите жилища ще бъдат построени от устойчиви материали и материали за многократна употреба. Паркингът за автомобили ще бъде прибран под земята, за да се създаде зона, подходяща за пешеходци и велосипедисти, с близък и лесен достъп до лека железопътна линия.

Общо новият район ще обхваща 535 000 квадратни метра.

„Създаването на регенеративен град е свързано с интегриране на устойчивостта във всички отделни части на града, било то голям или малък,“ казват архитектите от студио Tredje Natur („Трета природа“), автори на проекта. „В устойчивото бъдеще всичко – от ежедневните ни потребителски навици до цялостния екологичен отпечатък на града – трябва да работи синхронно в кръгов процес, който няма да унищожава нашата природа и климат. Устойчивият град трябва да поправи греховете от миналото чрез пресъздаване на изгубените наративи и обединяване на отделни области и процеси – а в случая на Докен, чрез създаване на нови връзки и обединяване на Берген с водата.“

Рендери: Tredje Natur

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*