Футуристичен еко-град, захранван с възобновяема енергия, расте на Малдивите

Футуристичен екологичен град, сам произвеждащ собствена енергия, ще бъде разположен на източния бряг на възстановения остров Хулумале на Малдивите. Наречен “Океански рай“, той е вдъхновен от дивата природа и е замислен да свързва океана с града. Проектът се отличава с впечатляващи, извити сгради, покрити със зелени покриви и масиви от слънчеви панели. Футуристичният град ще може да произвежда почти цялата собствена енергия сам, на място.

Глобалното затопляне и повишаването на морското равнище са източник на сериозни опасения за Малдивите – кътче, възприемано като „тропически рай”, известен със своите девствени плажове и аквамариново-сини води. В отговор на заплахите от изменението на климата и за да отпразнуват естествената красота на островната държава, архитектите от CAA Architects са замислили създадоха “Океански рай“ така, че неговите сгради да са вдъхновени от природните форми и принципи, да са оборудвани системи за производство на собствена енергия, за да намалят зависимостта от изкопаеми горива.

Комплексът със смесено предназначение ще обхваща почти две трети от площта на терена – 100 000 квадратни метра – и ще включва жилищни сгради, център за обслужване на летищните компании, международен търговски център, конгресен център, островен транспортен център, търговски центрове, бизнес-хотел, трапезария, централизиран културен център, който ще служи като „нервна система“ на острова. “Океански рай“ насърчава градския живот с висока плътност и чрез обществения транспорт, който включва наземни и водни превозни средства. Изобилието от зелени площи, включително “небесни градини”, има за цел да укрепи връзката между хората и природата.

В допълнение към слънчевите фотоволтаични масиви, монтирани върху сградите, и скулптурните елементи на навеси по крайбрежната алея, “Океански рай“ ще черпи енергия и от приливните вълни. По план градът ще генерира над 70 процента от електричеството, което използва, напълно самостоятелно.

Събирането на дъждовна вода и пасивната кръстосана вентилация също са вплетени в дизайна на сградите и комлексите.

Проектът, който ще се изпълнява на две фази, по план трябва да бъде завършване през 2021 г.

Рендери: CAA Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*