Тел Авив изгражда електрически пътища

Тел Авив е на път да се сдобие с „Електрическо авеню”. Градът, който удвои данъците си за местния бизнес по време на изолацията заради Covid-19, си е поставил за цел да въведе някои прогресивни мерки, за да направи града по-умен поне в транспортния смисъл.

Община Тел Авив-Яфа, в партньорство с компанията ElectReon и Dan Bus Company, планира да инсталира безжични електрически пътища за зареждане на градския транспорт в града. ElectReon разработва безжични системи за електрификация, за да зарежда електрически превозни средства в пълно движение по “интелигентни” пътища. Основана през 2013 г., компанията има за цел да намали нуждата от зарядни станции и потребността от големи автомобилни батерии.

Системата използва медни намотки, собствено производств, които са поставени под средната лента на пътя. След това те биват покрити с асфалт и се захранват от подземна електропреносна система. Зареждането се извършва чрез приемник или множество приемници в зависимост от размера на автомобила. Те биват монтирано от долната страна на превозното средство.

Пилотният пшроект, първи по рода си в Израел, ще обхване пътя между железопътната гара на Тел Авив и гарата в предградието Рамат Авив: като цяло това ще бъде маршрут от малко над 2 километра.

Ако пилотният проект докаже, че работи, ще направи възможно движението със специално оборудвани електрически автобуси по пътищата така, че превозните средства да се зареждат в движение, докато превозват пътниците. Ако тестовете работят добре, електрическият автобус на Dan Bus Company ще започне редовни пътувания по маршрута до университета в Тел Авив.

При успех на проекта Тел Авив и братският град Яфа ще бъдат първите в света, където технологията за зареждане на е-автобуси ще се въведе в широк мащаб. Частните автомобили и камионите за доставка, които работят с електрическо задвижване, също ще могат да се зареждат от такива пътища.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*