Автономен изследователски кораб-робот Mayflower проучва световния океан

Морската изследователска организация ProMare и IBM обявиха завършването и представянето на автономният кораб Mayflower – морски изследователски кораб, задвижван от изкуствен интелект и соларна енергия, който ще плава през океаните и ще събира данни за околната среда.

Новият, напълно самостоятелен тримаран, който е проектиран и конструиран и чиито модели на изкуствен разум са преминали обучение през последните две години, беше пуснат във водите на Плимут, Англия, в средата на септември 2020 г. Mayflower е проектиран така, че да осигури безопасен, гъвкав и ефективен начин за събиране на данни за океаните. Амбицията на неговите създатели е да трансформира океанографията, като работи в тандем с учени и други автономни кораби. Целта е чрез кораба да се разбере повече за критични проблеми като глобалното затопляне и замърсяването с микропластмасови частици, както и да се помогне за опазването на морските бозайници.

Компанията ProMare координира научните изследвания, които се извършват съвместно с IBM Research, както и с редица водещи научни организации.

Корабът се управлява от компютърен „капитан“ с изкуствен разум. Той може да долавя, обмисля и взема решения в морето без реален капитан или екипаж на борда. Новият клас морски изкуствен интелект е подсилен с най-новите модерни изчислителни системи на IBM, софтуер за автоматизация, технология за компютърно наблюдение и софтуер с отворен код Red Hat.

„Способен да сканира хоризонта за възможни опасности, да вземе информирани решения и да променя курса въз основа на синтез на данните в реално време, автономният кораб Mayflower има повече общо с модерна банка, отколкото със съименника си от XVII век“, каза Анди Станфорд-Кларк, главен технологичен директор на IBM за региона на Великобритания и Ирландия. „Със способността си да продължи да работи при най-трудните условия този малък кораб е микрокосмос за всеки амбициозен бизнес от XXI век“.

За да дадат възможност на последователите си по целия свят да се запознаят с MAS и как изпълнява различните си мисии, IBM и ProMare стартираха нов интерактивен уеб портал. Той предоставя актуализации в реално време за местоположението на кораба, условията на околната среда и данни от различните му изследователски проекти. „MAS400.com е един от най-модерните уеб портали за океански мисии, който някога е създаван“, казва Фредрик Сорейде, научен директор на проекта за автономния кораб Mayflower и член на борда на ProMare. „Защитата на океана зависи от способността ни да ангажираме обществеността с важни въпроси, които са свързани с неговото здраве. Порталът MAS400 е създаден за да прави точно това и да информира хората къде е корабът, с каква скорост пътува, при какви условия работи и какви изследвания провежда“

През следващите шест месеца MAS ще направи няколко изпитания в морето и ще предприеме различни изследователски мисии и пътувания, а през пролетта на 2021 г. ще се опита да прекоси Атлантическия океан. Трансатлантическото пътуване на MAS ще бъде с подобен маршрут и пионерски дух както Mayflower от 1620 г.

Графика: IBM

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*