Дания иска да намали CO2 с 70% за едно десетилетие

Дания може да постигне целта си за намаляване на емисиите със 70% в срок до 2030 г., една от най-амбициозните цели в света, при това без да се лишава от удобствата на своето благополучие. Миналата година партиите в страната единодушно приеха закон, с който Дания се задължава да намали емисиите на парникови газове със 70% спрямо нивата от 1990 г., или с около 20 милиона тона CO2 еквивалент, в рамките на 10 години.

В своя климатичен план, публикуван във вторник тази седмица, правителството изчислява, че годишните разходи за прилагане на прехода към по-екологични технологии ще се увеличат до 16-24 милиарда датски крони до 2030 г. – или 0,7% -1% от брутния вътрешен продукт. „Нашите амбициозни климатични цели не идват без разходи, но с мъдър подход сметката може да бъде по-малка и поносима, така че да можем да си позволим както добрия климат, така и благосъстоянието“, заяви министърът на климата Дан Йоргенсен в изявление.

Инициативите, стартирани през последната година, ще намалят около 5 милиона тона CO2 еквивалент, заяви правителството. Други 9-16,5 милиона тона могат да бъдат намалени чрез използване на нови технологии като съхранение на улавяне на въглерод и конвертиране на енергия – преобразуване на излишъка от електричество, обикновено от възобновяеми източници като вятър, в системи или вещества, които се използват за съхранение на енергията, например водород.

Налозите върху въглеродните емисии, непопулярни сред бизнеса, ще бъдат договорени по-късно тази година, заяви правителството.

Датският съвет по изменението на климата, независим съветник на правителството, препоръчва рязко увеличаване на настоящия данък върху въглерода, за да накара Дания да постигне целта си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*