Най-голямата слънчева централа в света заработи в Китай

Китайската държавна компания Huanghe Hydropower Development завърши изграждането на най-големия в света проект за добиване на слънчева енергия чрез фотоволтаици – в пустиня в северозападната китайска провинция Цинхай.

Китайският производител на инвертори Sungrow, който доставя инверторите, заяви, че слънчевата централа с мощност 2,2 GW е построена на пет фази. Системата включва 202,8 MW / MWh капацитет за съхранение. Компанията обяви системата за съхранение като проект за слънчева енергия + съхранение в средата на май, но по това време не разкри, че планира инсталацията да бъде свързана с гигантска слънчева централа.

Проектът е изграден с монокристални двулицеви модули, доставени от неназован производител, и 900 MW инвертори SG250HX 1500 V на Sungrow.

Изграждането на фотоволтаичната централа започна през ноември 2019 г. и завърши през септември 2020 г. Системата за съхранение беше внедрена в рамките на четири месеца, от май до септември. Инсталацията ще продава мощност на локалната мрежа.

Комплексът е свързан с електропровод с ултрависоко напрежение, който State Grid Corp. на Китай изгражда, за да свърже крайните северозападни части на страната с по-гъсто населените източни провинции. Проектът за електропровода ще включва изграждането на две конверторни станции с 8 GW предавателна мощност. Линията ще се простира на 1587 километра през провинциите Цинхай, Гансу, Шанси и Хенан.

Снимка: Sungrow

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*