ЕС е на път да постигне ВЕИ целта си за 2030 г.

Държавите-членки на ЕС са на път да постигнат целта на блока – 32% електроенергията му да се добива от възобновяеми енергийни източници до 2030 г., според отрасловия орган SolarPower Europe. Въпреки това ще е необходимо много повече, за да се постигне по-високата цел – 38-40%, желана от Европейската комисия. Оценката стана ясна по време на форума SolarPower Summit 2020. Там Международната енергийна агенция (IEA) прогнозира, че слънчевата енергия ще бъде най-големият източник на енергия в Европа от гледна точка на капацитет до 2025 г.

Всеки от членовете на блока трябваше да представи Национален енергиен и климатичен план (НЕКП) миналата година, описвайки как това би помогнало на ЕС да постигне целта си от 32%.

SolarPower Europe е анализирала 27-те НЕКП и е изчислила, че блокът е на път да постигне 33,1-33,7% дял на електроенергията чисти източници в общия енергиен микс в рамките на едно десетилетие. Въпреки това Рафаеле Роси, политически анализатор в търговския орган, подчерта, че са нужни повече мерки за стимулиране на ключовите области, важни за развитието на соларната енергетика – слънчевите търгове, мерките за подпомагане на потребителите и намаляването на бюрокрацията.

„Докато окончателните НЕКП показват, че държавите-членки на ЕС вървят в правилната посока, за да постигнат целите за възобновяемата енергия, нашият анализ все пак показва, че много от плановете не предоставят достатъчно информация за регулаторните рамки“, каза Роси в изявление, публикувано от SolarPower Europe. „Амбициозните цели трябва да бъдат подкрепени от силна регулаторна рамка, способна да осигури необходимата видимост за инвеститорите.“

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол представи част от следващия доклад на организацията – World Energy Outlook – в която се посочва, че слънчевата енергия ще доминира в генерационния капацитет на блока в рамките на идните пет години.

SolarPower Europe заяви още, че премахването на регулаторните бариери пред внедряването на фотоволтаични системи може да доведе до отварянето на 500 000 нови работни места до 2030 г., повечето от които в сферата на наземните и покривните соларни системи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*