И британците започват тестове на водороден влак

В Обединеното кралство започнаха изпитанията на водороден влак, като първото пътуване бе успешно завършено – между гарите Лонг Марстън и Ившам в региона на Уест Мидландс в Англия. Влакът HydroFLEX – разработен от екип от университета в Бирмингам и Портърбрук, заедно с фирма за подвижен състав – използва горивна клетка, която комбинира водород и кислород за генерирането на електричество, топлина и вода.

Влакът е преоборудван, така че един от вагоните му служи за возене на механизма за задвижването. Технологията включва резервоар за водородно гориво, гореспоменатите горивни клетки и литиево-йонни батерии за съхранение.

Надеждата на инициаторите е, че технологията ще бъде достъпна за модернизираните влакове и ще може да влезе в употреба до 2023 година.

Университетът в Бирмингам също така „разработва модул, задвижван с водород и батерии, който може да бъде монтиран под влака“, се казва в изявление на учебното заведение, публикувано и от британското правителство. Идеята на тази модификация е да създаде повече място за возене на на пътници.

Засега на първия водороден влак на Острова се гледа като на „демонстратор“. В зависимост от потребителското търсене фирмата планира да пусне HydroFLEX в производство, като влакът може да бъде „конфигуриран за експлоатация, използвайки както въздушни електрически проводници, така и водород за неелектрифицираните маршрути“.

Изпитанията са подкрепени с безвъзмездна помощ от 750 000 британски лири от Министерството на транспорта на Великобритания, докато над 1 милион британски лири са инвестирани в проекта от Университета в Бирмингам и фирмата Портърбрук.

Новината идва малко след като във въздушното пространство над Англия полетя самолет с водородни горивни клетки, способен да превозва пътници. Няколко дни по-рано Airbus публикува подробности за самолет с гориво от водород, заявявайки, че могат да влязат в експлоатация до 2035 година. По-рано през месеца ÖBB (Австрийските федерални железници) обяви че водороден влак започва изпитания за обслужване на пътници в южните райони на Долна Австрия. В Германия водороден влак вози пътници от 2018 г. насам.

Снимка: Университет Бирмингам

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*