Ледът на Гренландия се топи по-бързо, отколкото през последните 12 хилядолетия

Масивният леден слой на Гренландия се топи със скорост, която е по-бърза от тази през последните 12 000 години, според ново проучване на Nature. Изследването, наречено „Гренландският леден лист ще надхвърли холоценовите стойности през този век“, разкри, че Гренландия вече губи лед със скорост четири пъти по-висока от който и да е период през последните 11 700 години.

По-ранни проучвания показаха, че бързият темп на топене на леда ще доведе до повишаване на морското равнище и изменение на океанските течения. Според тези прогнози, ледът на Гренландия допринася най-много за повишаването на морското равнище. Усъвършенстваните модели показват, че той повишава морското равнище с 0,7 милиметра всяка година. Прогнозите предвиждат темпът на покачване на морското равнище да се увеличи допълнително – цели четири пъти – до края на века. Новото проучване обаче обяснява, че действителното въздействие на топенето на ледената покривка на Гренландия може да се окаже дори по-лошо от всичко, което до момента е прогнозирано.

Новият документ сочи, че ако нищо не се промени по отношение на настоящото развитие на глобалното затопляне, нивото на морето може да се повишава с 2 до 10 сантиметра годишно до края на века.

Според Джейсън Бринер, геолог от университета в Бъфало и водещ автор на изследването, промените, които хората са причинили на планетата, вече оказват влияние върху скоростта на топене на леда в Гренландия. „Темповете на топене на ледената покривка през този век са по-бързи от всичко, което сме виждали при естествената променливост на ледената покривка през последните 12 000 години“, каза Бринер. Той е категоричен, че тенденцията не се дължи на естествената променливост, както е било в историята на планетата досега. Настоящото състояние е причинено изцяло и само от хората, подчертава ученият.

Снимка на Taken от Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*