Обществените сгради във Виена ще имат соларни покриви

Всички обществени сгради във Виена скоро ще имат соларни фотоволтаични покриви. Това вкллчва всички видове общинска собственост – от училища и детски градини до болници, заяви Улли Сирма, комисар по опазването на околната среда в общинския съвет на Виена, пред сръбското издание Balkan Green Energy News. В момента Виена субсидира соларните покриви за домакинствата: инсталациите до 100 kW капацитет получават по 250 евро за киловат, а тези до 500 kW полиуават по 200 евро за киловат.

Паралелно с изграждането на фотоволтаични покриви общината е планирала да изгради и голяма фотоволтаична централа върху  площ, еквивалентна на 600 футболни игрища, разкрива изданието. Това е част от мащабен план за увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници, който ще разчита на 1,2 млрд. евро финансиране в периода до 2030 г.

Транспортът е друга област,в която градската управа на Виена ще инвестира усилено. В момента 80% от пътниците в града използват някаква форма на електрически транспорт – трамвай, метро или електробус. Общината е предвидила да инвестира 90 милиона евро за екологизиране на транспорта в града до 2027 г. Към 2023 г. градът ще има десет водородни автобуса, казва Сирма.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*