Еко-брокатът е също толкова вреден, колкото и обикновения

Може би много хора са повярвали, че ще сторят добро за планетата, ако използват еко-брокат за своите маскарадни забавления, но се оказва, че бляскавите частички с етикет „еко“ са също толкова вредни за реките и езерата, колкото и обикновените. Въпреки обещанието да щади природата и въпреки завишената си цена, биоразградимият брокат прави същото, което и колегата от „старата школа“ – причинява хаос във водните екосистеми. Новината дойде „навреме“ за шумния американски празник Хелоуин, когато хиляди младежи се гримират и празнуват с костюми, маски, фойерверки и всякакви бляскави украси.

Университетът “Ръскин“ в Кеймбридж, Великобритания, е провел тестове за сравнение на обикновения брокат с „еко“ броката. „Брокатът е микропластмаса, която често се среща в домовете ни и, особено чрез козметиката, се отмива с водата, с която се мием, и попада във водната система“, каза Даниел Грийн, старши преподавател по биология в университета. „Нашето проучване е първото, което разглежда ефектите от броката в сладководна среда. Установихме, че както конвенционалните, така и алтернативните брокати могат да окажат сериозно екологично въздействие върху водните екосистеми за кратък период от време.“

Обикновеният брокат се прави от PET пластмаса. Еко-брокатът се предлага в няколко разновидности. Единият вид е направен от модифицирана регенерирана целулоза (MRC) от евкалипт с отразяващо алуминиево покритие и тънък пластмасов слой. Другият основен тип еко-брокат е направен от слюда.

В проучването университетските изследователи са прекарали 5 седмици, наблюдавайки как традиционните, MRC и слюдените брокати влияят върху водната екосистема. Учените се поинтересували особено как брокатът влияе на нивата на хлорофила и корените на растенията. И трите вида брокат са дали сходно отрицателни резултати. По-лошото е, че еко-брокатът привлича новозеландските кални охлюви – инвазивен вид, който краде храна от местните видове.

Новината идва на прага на американския фестивал Хелоуин. В последните години много фестивали по света обявиха, че ще използват биоразградим брокат за своите празненства от 2021 г. нататък. Учените препоръчват да се избягва закупуването и използването на бляскави играчки, гримове, чанти и картички. За тези, които все пак не могат без блясъка на броката, препоръката е да се насочат към естествени видове украса с помощта на захар или сол.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*