Сушите застрашават глобалните влажни зони

Учени от Университета в Аделаида в Австралия показаха, че сушите застрашават благосъстоянието на влажните зони по света, като водят до много физически и химически изменения, а тези промени на свой редо водят до тежко (понякога необратимо) изсушаване на влажните почви. Новият анализ бе публикуван в списанието Earth-Science Reviews.

„Влажните зони по света са изключително важни за поддържането на биологичното разнообразие на нашата планета. В тях се съхраняват огромни количества въглерод, които могат да помогнат в борбата с изменението на климата“, казва ръководителят на проекта доцент Люк Мосли от Университетския институт по околна среда и Училището по биологични науки. “В световен мащаб влажните зони покриват площ, по-голяма от 12,1 милиона квадратни километра.” Те осигуряват и много ценни екосистемни услуги, чиято стойност се оценява на около 730 милиарда щатски долара годишно. Сред тях са например намаляването на наводненията, производството на храни, подобряването на качеството на водата и съхранението на въглерод.

Влажните зони могат да страдат от „водно засушаване“ както заради въздействието на по-сухия климат, така и заради извличането или отклоняването на води, които иначе биха се вливали в потоците.

Засушаванията често водят до сериозно напукване и уплътняване на почвите, подкисляване, загуба на органични вещества и засилени емисии на парникови газове (например метан). В някои случаи сушите могат да доведат до много дългосрочни (за над 10 години) и необратими промени в почвата, с голямо въздействие върху качеството на водата, когато почвите се овлажнят след края на сушата.

Ефектите могат да бъдат различни за различните типове почви и различните региони по света. Предполага се, че много от тези региони са уязвими на въздействието на сушата поради изменението на климата.

Водещият автор д-р Ерин Стърлинг от Университета на Жеджианг (Китай) и Университета в Аделаида казва, че един от най-съществените изводи от този нов доклад е, че има огромни части от света, за които няма лесно достъпни научни изследвания относно засегнатите от сушата влажни почви. Наред с това, казва тя, на практика няма приложни изследвания за резултатите от управлението на водите за влажните зони и влажните почви.

1 коментар

  1. Елементарно е решението: глобални карти на горските масиви и се засича какво е намаляването на водните ресурси/дъждове спрямо изсичането/намелението на горските масиви.
    Ще бъдем потресени от резултатите и ще почнем да сеем денонощно с дронове, тоест ще можем до 10-15 години да овладеем ситуацията ако започнем СЕГА.
    В противен случай сме ..глупаци!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*