ВЕИ ще захранва Олимпийския воден център през 2024 г.

Изграден предимно от дървесина, Олимпийският воден център за Олимпийските игри през 2024 г. ще използва интелигентна енергийна система, за да осигури 90% от необходимата енергия от възстановени или възобновяеми енергийни източници. Комплексът ще включва и обширен пешеходен мост, свързващ го със съществуващия Stade de France.

Това ще е единствената нова сграда, построена за игрите през 2024 г. Водният център, построен от дървен материал, ще остане полезен и след края на Олимпийските игри, давайки допълнителни възможности на жителите да учат плуване, да практикуват спортове, да се отпуснат и да изградят общност. Идеята е да се осигурят стимули за здравословен начин на живот на местното население, както и да се насърчи устойчивостта и биологичното разнообразие с обилна растителност, заобикаляща структурата.

Предложението включва планове за създаване на място за засаждането на над 100 дървета. Те ще помагат както за естетическия ефект, така и за подобряване на качеството на въздуха, стимулиране на биологичното разнообразие и създаване на нови екологични връзки.

Дръзкият проект е на архитектурния екип на VenhoevenCS и Ateliers 2/3/4/. Според дизайнерите, слънчевият покрив на комплекса ще бъде една от най-големите соларни ферми във Франция и ще покрива 25% от цялото необходимо потребление на електроенергия на центъра. Като се има предвид, че запазването на водата е от първостепенно значение за разходите за комунални услуги и опазването на околната среда, сградата ще включва ефективна система за рециклиране на водата, която прави възможно повторното използване на 50% от старата вода, когато е необходима нова вода.

Центърът ще използва и рециклирани мебели. Всички мебели в ресторантите, баровете и входовете ще използват дървесни отпадъци от строителната площадка. Столовете пък ще са изработени от 100% рециклирана пластмаса, събрана от близкото училище.

Основната конструкция ще е направена от дърво, с окачен покрив, което ще сведе до минимум необходимостта от климатизация и ще направи по-ефективно отоплението. Вътрешните трибуни на олимпийските арени ще са разположени от трите страни на централния басейн и ще побират 5000 зрители. Самият басейн ще е многофункционален – за състезания по плуване, гмуркане и водна топка. Всички останали събития ще се случват във временни зали или съществуващи структури.

Графика: VenhoevenCS

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*