Затоплените бебешки шишета изпускат милиони частички пластмаса в млякото

Пластмасата се е превърнала в чудовищен за проблем за природата ни, за животните и за собственото ни здраве, но докъде сеп ростират нейните въздействия? Ново проучване, публикувано в списанието Nature Food, разкри, че бебетата по света консумират над 1,5 милиона микрочастички пластмаса всеки ден. Според изследването, микропластмасите се освобождават в големи количества от бебешки пластмасови шишета, особено когато шишетата се загряват. А затоплянето на млякото в шише е стандартна практика при приготвянето на адаптираните млека – и повечето бебешки шишета на пазара са пластмасови.

Въпреки че проучването доказва без съмнение, че пластмасовите бутилки освобождават микрочастици пластмаса, изследователите казват, че все още е рано за притеснение. Според Филип Швабъл, изследовател от Медицинския университет във Виена, родителите не бива да бързат да се притесняват, докато не се получи повече информация по проблема. Според доклад, публикуван от Световната здравна организация миналата година, няма достатъчно доказателства, които да сочат, че микропластмасите са непременно вредни за хората.

„В момента няма нужда да се страхувате“, каза Швабъл. „Но това е отворен въпрос и определено има нужда от проучване.“

Авторите на изследването са установили, че около 82% от всички бебешки шишета, продавани в световен мащаб, са направени от полипропилен. Когато бъдат използвани за приготвяне на адаптирано мляко за бебета, всички видове шишета освобождават микрочастици пластмаса. Храните за кърмачета се приготвят съгласно насоките на Световната здравна организация, които гласят, че прахообразните храни (млеката) трябва да бъдат смесени с вода, затоплена до определена температура. Изследователите са стигнали до заключението, че освобождаването на микрочастици пластмаса има пряка връзка със затоплянето на материала.

„Това, което се случва, е, че има взаимодействие между [пластмасовия] полимер и водата. Това е почти като лющене на повърхността на самата пластмаса“, обяснява Джон Боланд, професор по химия и изследовател на материали в Trinity College Dublin в Ирландия и един от авторите на изследването.

При температура от 70 градуса Целзий, бутилките освобождават между 1 милион и 16 милиона микрочастици пластмаса на литър вода.

Изследователите казват, че трябва да се направят повече изследвания и да се съберат повече данни, за да се определи точният ефект на тези пластмасови частици върху бебета и възрастни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*