Toyota и Panasonic заедно ще правят батерии, за да борят Китай

Съвместно предприятие за акумулаторни системи създадоха Toyota Motor Corp и Panasonic Corp. Дружеството има за цел да увеличи 10 пъти ефективността на процесите на разработка и производство на батерии, за да се конкурира по-добре с големите китайски конкуренти.

Предприятието Prime Planet Energy & Solutions Inc сега е най-големият доставчик на батерии за хибридни превозни средства в света. То бе създадено през април чрез обединяване на дивизиите на двете фирми, които се занимават с акумулатори. Въпреки всичко предприятието има едва 3% дял от пазара на батерии с голям капацитет за електрически превозни средства. С подобна позиция фирмата изостава далеч след китайската Contemporary Amperex Technology Co Ltd, която има дял над 20%.

Prime Planet ще предприеме мерки за стандартизиране на дизайна на батериите и ще подпомага рационализирането на дейностите на доставчиците на материали, каза нейният президент Хироаки Кода на пресконференция. „С десет пъти по-голяма ефективност можем да изпреварим китайците“, добави Кода.

Той отказа да посочи времева рамка за постигане на целта относно ефективността или за мащаба на последващото намаляване на разходите, но заяви, че компанията вероятно ще се подобри пет до шест пъти следващата версия на своя продукт.

На въпрос относно обещанието на Tesla Inc да намали наполовина разходите за батерии през следващите няколко години с нови технологии и процеси, Кода коментира, че Prime Planet има подобни планове по отношение на технологиите. „Tesla публично обяви това, така че означава, че ще го направят“, каза Кода, бивш изпълнителен директор на Toyota. „Уважавам ги.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*