Япония и Южна Корея стават въглеродно неутрални до 2050

Две големи азиатски страни – Япония и Южна Корея – поеха ангажимент да станат изцяло въглеродно неутрални в срок до 2050 година.

Подходът на Япония ще включва нови соларни паркове и рециклиране на въглерода, заяви министър-председателят Йошихиде Суга в понеделник, цитиран от Ройтерс. Очаква се бъдещите планове да бъдат обявени скоро. Според местните медии, въглеродната неутралност ще се търси и чрез премахване на въглерод от атмосферата.

И докато новата политика на Япония бе обявена от нов министър председател – Суга встъпи в длъжност миналия месец – то в Южна Корея новият екологичен план бе деклариран от досегашния, преизбран премиер Мун Дже-Ин. Според него, „заместването на енергийните мощности, които разчитат на въглища, с възобновяема енергия ще бъде от основно значение за постигането на целта“. Премиерът разкри планове за „разширяване на финансовата подкрепа за местните предприятия за възобновяема енергия“ от 8 трилиона корейски вон (7,04 милиарда щатски долара). Предвижда се реновиране и саниране на сгради, за кето са предвидени 2,4 трилиона корейски вон, както и пускане на 116 000 електрически и водородни превозни средства на пътя. За подпомагане на еко-транспорта са предвидени 4,3 трилиона корейски вон, осигурени за мрежа от зарядни станции.

С тези си решения Япония и Южна Корея се присъединиха към Европейския съюз, който по-рано заяви, че ще се стреми да стане въглероден неутрален до 2050 г. Наскоро пък Китай обяви, че ще се стреми към въглероден неутралитет до 2060 г.

Тези решения стават факт, след като още от 2015 г. насам е ясно, че икономическият растеж е „отделен“ от емисиите на парникови газове, според Международната енергийна агенция.

Учените настояват, че глобалните нетни парникови емисии трябва да бъдат премахнати до 2050 г., за да се избегнат най-катастрофалните последици от изменението на климата.

Съединените щати, вторият по големина въглероден замърсител света (след Китай), все още няма никакъв ангажимент за постигане на въглеродна неутралност. Даже напротив – под ръководството на президента Доналд Тръмп страната ще напусне Парижкото споразумение за климата на 4 ноември и е единствената държава, която се оттегля от него.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*