Очакваме 115 GW нови PV мощности тази година

Глобалното търсене на слънчева енергия може да се увеличи с 5% на годишна база през 2020 г., въпреки кризата Covid-19, според нов доклад на изследователската фирма Wood Mackenzie. Ако бъде потвърден, този ръст ще означава новоинсталирана фотоволтаична мощност от около 115 GW за настоящата година.

„Най-тежките блокади приключиха в почти всички страни. Сега строителството на фотоволтаични обекти може да продължи, макар че много проекти отчитат закъснения, причинени от прекъсването на работата по-рано през 2020 г.“, заяви анализаторът на фирмата Рави Мангани. По думите му, може да се очаква, че по-нататъшният растеж ще продължи през следващите години, за да достигне 145 GW през 2025 г. „Единственото изключение ще бъде 2024 г., когато американският пазар ще се забави след последното намаляване на графика на ITC“, обясни още той.

Китай се очаква да бъде отново най-големият световен пазар на фотоволтаици тази година, с около 39 GW новодобавен PV капацитет. „От него 27 GW ще бъдат инсталирани през втората половина на годината“, каза Мангани. „Поредицата от започнати проекти – както за проекти без субсидии, така и чрез търгове – се увеличиха през 2020 г. и китайският пазар ще нараства с 30% на годишна база, въпреки краткосрочното прекъсване на веригата на доставки, което забавя закупуването на модули за някои разработчици.“

В Индия пък се очаква силен спад на новодобавения капацитет поради строгите мерки за ограничаване на пандемията Covid-19. „Индийските фотоволтаични инсталации ще достигнат само 4,9 GW през 2020 г., което е с 42% по-малко от 2019 г. и най-малко от 2016 г. насам“, каза Мангани.

С изключение на новоинсталирания капацитет за Германия, който се очаква да достигне 4,5 GW през 2020 г., анализаторът не предостави конкретни данни за други региони.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*