Перовскитен соларен прозорец се затъмнява при пек, генерира ток

Учени от щатската Национална лаборатория за възобновяема енергия са се заели да създадат термохроматичен фотоволтаичен прозорец, който да се затъмнява при пек, да произвежда електричество от слънчевите лъчи и да намалява необходимостта от климатизация. Новият слънчев прозорец на NREL потъмнява под въздействието на слънчевата топлина, като същевременно генерира електричество чрез вграден перовскитен филм. Технологията се основава на металамид-халогениден перовскит на основата на формамидий – термохроматичен материал, способен на значителни оптични промени.

Новата технология за термохроматични фотоволтаични прозорци се основава на самозатъмняващ се слънчев прозорец, разработен в по-ранно проучване на същите учени на NREL през 2017 г. Този прозорец потъмнява, когато слънцето загрява повърхността му, произвеждайки електричество чрез перовскитен филм, вграден в материала.

“Слънчевият прозорец от първо поколение успява да превключва между прозрачност и червеникаво-кафяв цвят, за което са нужни температури между 65,6°C и 79°C, което да предизвика трансформацията”, обясни изследователският екип. „Новата итерация позволява богат избор от цветове и работи при по-ниски температури на стъклото (35°C – 46°C) , които са по-лесно постижими през летните дни.“

Учените са подобрили цветната трансформация чрез различни химични съставки и допълнителни материали. Наред с това ре са ускорили процеса на тониране от около три минути до само седем секунди. Формамидиниев метален халогениден перовскит (MHP) – по същество термохромен материал, способен на значителни оптични промени – е вграден между два слоя стъкло, подобно на сандвич.

Сега учените на NREL казват, че разработват прототип на прозореца, с който да проведат допълнителни изследвания, за да определят колко пъти термохроматичният прозорец може да бъде превключван към режима на производство на електроенергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*