Нидерландия иска да създаде платформа за водородна търговия

Правителството на Нидерландия обяви, че планира да създаде пазар за търговия с водород, за да подкрепи своя енергиен преход. Първоначално властта планира да създаде местни търговски пунктове, система за гаранции за произход и индекс на цените на водорода.

Това стана ясно от доклад, публикуван в началото на месеца от Министерството на икономиката и климатичната политика и написан от Берт ден Оуден, бивш директор на нидерландската енергийна борса. „В доклада се посочва, че Нидерландия има добра изходна позиция за създаване на такъв пазарен обмен“, каза министър Ерик Вийбс. „Първоначално планираме да създадем местни търговски точки, система за гаранции за произход и индекс на цените на водорода.“

Според Вийбс, тези първи стъпки могат да бъдат катализатор за фазата на изграждане на борсата и основа за икономическа оптимизация, когато пазарът на водород достигне своята зрялост. Консорциум от нидерландски организации ще участва в създаването на водородния пазар. Сред тях ще е и Пристанище Ротердам, което вече изпълнява проекти, свързани с водорода. „Тази инициатива се свързва добре с амбицията на страната да се превърне в европейски водороден център“, добави министърът.

В доклада Берт ден Оуден заявява, че ще са необходими шест до десет години, за да се реализира необходимата водородна инфраструктура и също така да се развие достатъчно производство на зелен водород. „Следователно пазарът на водороден обмен трябва да бъде изграден на етапи, така че обменът да нараства заедно с пазара“.

В края на септември португалските и нидерландските министри подписаха меморандум за разбирателство с идеята да своите планирани инфраструктури за зелен водород до 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*