Ново проучване разкрива основните източници на светлинно замърсяване

Ново проучване, публикувано в списанието Lighting Research & Technology, разкри, че голяма част от светлинното замърсяване, което оказва негативно влияние върху човешкото здраве и миграцията на животните – а и хаби енергия – не идва от уличното осветление. Изследователите са провели експеримент в Тусон, Аризона, където всички 14 000 улични лампи в града са били затъмнявани в 1:30 сутринта в продължение на 10 дена. Сателитните снимки, записани през този период, разкриват, че дори и при затъмнени улични светлини все още градът излъчва много светлина, замърсяваща естествения вид на небето.

„Използвахме сателит, за да измерим каква част от общите светлинни емисии се дължат на уличното осветление“, каза Кристофър Киба, физик от Германския изследователски център за геология в Постдам. „И късно през нощта, когато хората спят – точно тогава можем да спестим много енергия.“

Изследването показва, че голяма част от светлината и енергията, използвани през нощта за осветяване на улиците и сградите, се губят. Следователно похабената светлина се озовава в небето и смущава дивата природа. Сред източниците, които причиняват най-много светлинно замърсяване, са прожектори на стадиони, реклами, фасадно осветление и паркинги.

Според Киба, контролът върху светлинното замърсяване ще изисква координирани усилия от страна на всички страни – индустрията, потребителите и политиците.

Според Международната асоциация за тъмно небе, около 35% от изкуственото осветление през нощта е слабо насочено. С други думи, светлината не служи по предназначение – тя се озовава на грешното място, похабена е. Това се равнява на доста големи суми пари, пратени “в небето”.

„Много хора говорят за извънредната ситуация в климата, но не споменават светлинното замърсяване“, каза Киба. „Но това е важно. И през нощта, когато повечето от нас спят, всичкото това електричество може да прави други, по-полезни неща – например зареждане на електрически превозни средства”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*